Marinen

HMS Spårö (M12)

2012-11-04 10:21 #0 av: julatopp7018

Under 2004-2005 anpassades minröjningsfartygen HMS Spårö och HMS Sturkö ur Styrsöklassen till röjdykarfartyg av typ Spårö.

Foto Alexander Karlsson/Combat Camera/Försvarsmakten.

Anpassningen har gjorts på Ö-varvet norr om Göteborg och efter denna har HMS Spårö och systerfartyget Sturkö nu helt nya möjligheter att insätta röjdykare. I det som tidigare var svepdurk finns nu ändamålsenliga klargöringsplatser för dykaggregat och torkställ för dräkter.

En ordentlig vagga för RIB-båten har tillkommit tillsammans med en mängd anpassningar för att fylla på luft eller vårda dykmateriel. Tryckkammaren som används för att vårda skadad dykare har fått eget utrymme liksom klargöringen av dykaggregaten.

Fartygen har dessutom behållit förmågan till minjakt vilket gör dem extra mångsidiga. Att kunna röja minor med röjdykare är nödvändigt inte minst i hamnar eller andra trånga vatten där fartyg inte kan manövrera. Trots avancerade tekniska system är det inte mycket som kan tävla med den mänskliga förmågan.
 
Fartygen har mycket goda manöveregenskaper och används dessutom för jakt på bottenavståndsminor och arbetar i kustnära farvatten. De medför undervattensfarkoster typ Uven och är förberedd för framtidens undervattensfarkost, ROV S.

Källa Försvarsmakten

Medarbetare på Militärhistoria

Anmäl
2012-11-04 11:58 #1 av: Björn.B

Hon var inte stor men det räcker nog om hon bara är till för att röja minor?

Skärgårdskocken.

Anmäl
2012-11-04 16:15 #2 av: julatopp7018

Hon är tillräcklig stor för att lösa sin uppgift.

Medarbetare på Militärhistoria

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.