marinen

Kosterklass

2012-11-03 18:57 #0 av: julatopp7018

Kosterklass är en fartygsklass inom svenska marinen. Klassbeteckningen används för fem minjaktfartyg i tidigare Landsortsklass som halvtidsmodifieras och får ny och modernare utrustning vad gäller minspårning, oskadliggörande av minor, stridsledning och navigation. Fartygen i serien är Koster, Kullen, Vinga, Ven och Ulvön. Landsort och Arholma kommer att utfasas ur krigsorganisationen.

HMS Kullen.

Foto commons.wikimedia

Minröjningsfartygen av Kosterklass, byggda mellan 1983 och 1992, är uppkallade efter kända svenska fyrar. Fem av fartygen modifierades under början av 2000-talet och klassen döptes om till minröjningsfartyg typ Koster

Fartygen är byggda i plast efter den så kallade sandwichmetoden. Skrovet består av en tjock kärna av PVC-plast, en väldigt stark konstruktion som är framtagen för att klara kraftiga mindetonationer. Dessutom är plasten omagnetisk, något som är mycket fördelaktigt vid minröjning.

Modifieringarna till Kosterklass består i huvudsak av nya sensorer (sonaren som letar efter minor under vattnet), nytt stridsledningssystem och nya fjärrstyrda undervattensfarkoster. Fartyget är också det enda minröjningsfartyget i världen som har ett avancerat luftförsvar.

Besättningen består av 14 officerare och 14 sjömän. Fartygen är bestyckade med en 40 millimeters allmålspjäs, med radarstödd eldledning samt kulsprutor för närförsvar. Dessutom finns möjlighet att fälla minor och sjunkbomber.

Källa Försvarsmakten

Medarbetare på Militärhistoria

Anmäl
2012-11-03 19:28 #1 av: Jimmy.L

Märkligt att man väljer att skrota några och sedan döpa om resten.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2012-11-03 20:31 #2 av: Björn.B

Jag tycker det med, varför inte behålla samtliga?

Skärgårdskocken.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.