övriga-fordon

Truppminröjare 1A

2012-09-02 17:46 #0 av: Jimmy.L

Truppminröjare 1A är ett fjärrmanövrerat bandfordon med hydrauliskt drivet röjaggregat avsett för röjning av ytligt lagda eller nedgrävda minor ner till max 100 millimeters djup för att terrängen åter ska kunna beträdas utan risk för skador och liv.

Foto: Louise Nordlund, SWEDEC

Minröjaren är utrustad med en sexcylindrig överladdad dieselmotor som driver fyra hydraulpumpar för röjaggregat, för drivning av höger och vänster band samt för manövrering av röjaggregatets röjarmar. Minröjaren bärs upp av ett bandaggregat som är snarlikt bandaggregat för mindre entrepenadmaskiner, exempelvis grävmaskiner.

Röjaggregatet, som är placerat framtill, består av en ram, en röjaxel med 36 stycken röjverktyg samt två stycken stödhjul. Röjaxeln drivs hydrauliskt av två hydraulmotorer.

Röjverktygen består av en kedja med sju länkar samt ett svampformat verktyg av hårdmetall som tränger ner i marken och förstör/utlöser eventuella minor.

I systemet ingår ett hydrauliskt markföljningssystem som kan justeras för olika markförhållanden så att ett konstant röjdjup erhålls.

Minröjarens samtliga funktioner fjärrmanövreras via radioöverföring från en bärbar fjärrmanöverenhet med handkontroll.

Källa: Försvarsmakten

 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2012-09-02 18:13 #1 av: Björn.B

Den var ny för mig, hur länge har den funnits?

Skärgårdskocken.

Anmäl
2013-07-22 12:05 #2 av: [ludden]

Sverige är duktiga på att utveckla olika typer av minröjarsystem.

Anmäl
2013-07-22 13:13 #3 av: julatopp7018

Är stridsvagnsminor något effektivt idag med tanke på hur effektivt man röjer minor idag?

Medarbetare på Militärhistoria

Anmäl
2013-07-22 21:46 #4 av: ElLobo

Om inte annat så fördröjer det väl framryckningen. Även om det går snabbt att röja minor så tar det ändå tid, och framryckningen stannar av eller måste ledas om.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.