Annons:
Etikettstridsvagnar-pansarfordon
Läst 4435 ggr
[Jimmy.L]
8/8/12, 6:32 PM

Stridsvagn m/42

I början av sommaren 1941 var behovet av tunga stridsvagnar akut, innan försvarsbeslutet kom började man titta på olika vagnar som max fick väga 22 ton. Man hade få val, antingen köpa från utlandet eller modifiering av en befintlig vagn konstruktion.

Man tog upp det hela med tillverkaren Landsverk som föreslog en helt ny stridsvagn på 22 ton, som var försedd med ett nykonstruerat torn med den korta 75 mm kanonen från Bofors. Istället för att utrusta stridsvagn m/42 med ett långt 57 mm eldrör med en hög utgångshastighet så valde man sätta dit en 75 mm kortare kanon med bättre verkan av spränggranater.

Vagnen rustades med två lastbilsmotorer från Scania-Vabis på vardera 160 hk. Vagnen hade tyvärr många brister, växellådan var underdimensionerad och teknikerna hade mycket jobb med att underhålla vagnen. Man kom även att uppgradera stridsvagnen ett par gånger med en rad förbättringar.

I mitten av 50-talet kom den att ersättas med betydligt bättre stridsvagn. Tornen blev endel av kustförsvaret och fanns nära hamnar

  • Vikt 22.5 ton.
  • Besättning 4 man.
  • Pansar 9-55 mm.
  • Beväpning 75 mm kanon samt 4st 8mm ksp.
Annons:
[Björn.B]
8/8/12, 7:29 PM
#1

Denna vagn vet jag min far var förare vid. Ska snacka lite med han och fråga vad han tyckte om den.

Upp till toppen
Annons: