Annons:
Etikettstridsvagnar-pansarfordon
Läst 8000 ggr
[Jimmy.L]
4/10/12, 9:16 PM

Stormartillerivagn m/43

Under andra världskriget började Sverige inse att man behövde understödsfordon till infanteriet, så som Tyskland och Sovjet hade. En vagn som kunde ge rörligt eldunderstöd åt infanteri med pansarbekämpning eller med artillerield.

Under 1941 började man undersöka möjlighten att införa stormartilleri till det Svenska försvaret. Man började och skissa och planera en pansarartillerivagn och lösningen blev en fast överbyggnad i stället för ett torn. På så sätt kunde man montera en större kanon och ta med sig mer ammunition samt att den blev billigare och bygga och tog kort tid att bli klar.

I början monterades en 7,5cm kanon på vagnen och när vagnen började levereras så insåg man snabbt att efter ha testat kanonen att 7.5cm kanon var något klen och i stället ersatte den med en kraftigare 10,5 cm kanon.

Vid början av 1945 kom Stormartillerivagn m/43 att tillhöra artilleriet och fanns i två stormartilleridivisioner. Man valde att ha dom längs den Norska gränsen fram till krigets slut. Ett par år efter kriget valde man att flytta dom från artilleriet och till att i stället ge infanteriet understöd.

1973 Togs dom ur bruk av den Svenska armén och ersattes av bättre vagnar.

  • Vikt 12.4 ton.
  • Besättning 4 man.
  • pansar 8-50mm.
  • Maxfart 45 km/h
  • Motor: 1 st Scania-Vabis typ 1664/13.
  • beväpning 10.5 cm kanon.
  • Antal tillverkade 36 st.

Annons:
JanGBG
5/10/12, 10:24 AM
#1

Tungan ute

Låg på A9 i Kristinehamn, där hade dom varit placerade. Befält tyckte dom var bra vagnar, men det fanns ju så få, men nog höll dom samma klass som dom stormartillerivagnar somtyskarna använde under kriget.

Upp till toppen
Annons: