Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Armén Artilleriet Luftvärnet Marinen Kustartilleriet Flygvapnet Stridsvagnar och pansarfordon Övriga fordon Vapen, minor, robotsystem Bergrum, bunkrar och värn Uniformer och övrig materiel Lumparminnen Moderna konflikter Andra världskriget Första världskriget 1600-1800-talens krigshistoria Krigshistoria före 1600-talet Högvakten/uppvaktning/musikkår m m Evenemang Muséer och resmål Böcker och tidningar, dokument Övrigt OT Om sajten och iFokus
Artilleriet

Obice da 75/18 modello 35

2014-06-24 11:21 #0 av: Jimmy.L

För att strida i bergen valde den italienska armén lätta haubits från tillverkaren Skoda under första världskriget. Men under 30-talet blev dom föråldrade och man valde att låta ett italiensk företag ta fram en lätt haubits som blev Obice da 75/18 modello 35.

Foto Wikipedia

Den var perfekt anpassad för bergen och kunde monteras isär och fraktas upp i bergen. Den hamnade även på exportmarknaden och såldes till Portugal och som betalning för råmaterial till Sydamerika tack vare det fick man inte tillräckligt många till den Italienska armén. Men även på grund av att man behövde annan krigsmaterial. Efter Italiens vapenvila med dom allierade tog tyskarna kanonerna i beslag. Räckvidd ca 9600 meter. Granatvikt 6,4 kg. Vikt pjäsen 1050 kg. Kaliber 75 mm.

Anmäl
2014-06-24 12:42 #1 av: ludden

Skulle nog funka idag med om man tittar på konflikterna i Irak och Afghanistan. Där man stred i bergsområden.

Bojkotta Lika Villkor som sysslar med härskarteknik.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.