Annons:
Etikettmodernakonflikter
Läst 5796 ggr
[Jimmy.L]
2/15/14, 12:23 PM

Falklandskriget

Den 2 april 1982 erövrade argentinarna Falklandsöarna eller Malvinerna som öarna kallas för i Argentina. Det var efter att en grupp argentinare som hissade den argentinska flaggan på brittisk mark och blivit avvisade som juntan i Argentina bestämde sig för en invasion av öarna.

Minnesmärke foto

wikimedia

Det var vid gryningen den 2 april som över 900 fallskärmsjägare från Argentina anlände till huvudstaden vid Falklandsöarna och efter en kortare eldstrid mot 81 brittiska marinsoldater där tre argentinare dödades hade man kontroll över öarna. I Argentina jublade människor på gatorna när presidenten berättade att man hade intagit Falklandsöarna. Från FN kom det krav att Argentina genast skulle lämna öarna och USA valde att stötta britterna med satellit och signalspaning samt en flygfält vid ön Ascension där brittiska jaktplan fick tillgång till jaktroboten Sidewinder AIM-9L. Och britterna valde att mobilisera hemma i Storbritannien vilket Argentina inte hade räknat med. Britterna hade även hjälp av Chile som samlade trupper längs gränsen mot Argentina och på så sätt låste flera Argentinska förband längs gränsen mot Chile.

Vid mitten av april avseglad flera brittiska fartyg. Redan den 26 april återtog britterna Syd-Georgien och den 1 maj anföll man flygfält vid Falklandsöarna. Den 2 maj sänkte ubåten HMS Conqueror den argentinska kryssaren General Belgrano och 323 besättningsmän dödades. Det gjorde att argentinska marinen beslöt att inte sända ut sina fartyg utanför sina gränser och förlitade sig på flygvapnet. Britterna hade 28 hangarbaserade Sea Harrier flygplan och senare även 14 Harrier GR-3. Argentina förlitade sig på 200 stridsplan men var av typerna Pucara och Aeromacchi samt 8 bombplan av typen Mark-62 Canberra. Ryggraden var dom amerikanska A-4 Skyhawk men var långsammare än brittiska Sea Harrier och argentinska piloter saknade utbildning att flyga över havet och saknade ammunition mot sjömål. Argentina hade beställt jaktplanen Super Etendard från Dassault men bara 5 levererades innan Storbritannien tryckte på för att ställa in resten av beställningen.

Den 4 maj anföll två argentinska Super Étendard plan den brittiskaflottan och sänkte jagaren HMS Sheffield 20 dödades och 28 skadades av besättningen. Den 21 maj smög sig den brittiska landstigningsflottan in i Falklandssundet Argentina svarade med att anfalla dom med flyganfall vid 11-tiden och 8 stycken Dagger samt sex Skyhawk men Skyhawk planen tvingades vända. Dom argentinska piloterna anföll anföll en jagare och en fregatt som började brinna britter lyckades skjuta ner en Dagger med luftvärnsrobot. Argentina satte även in ett andra anfall vid 13 tiden där 2 av 14 Skyhawk kunde anfalla landstigningsflottan men bombade ett vrak och missade en fregatt. Två Skyhawk sköts ner av Sea Harrier. Det tredje anfallet och sista där 11 argentinska  Dagger anföll och satte fartyget Ardent i brand och sjönk samma natt.

Nu hade britterna landsatt 3000 man och 24 fältartilleripjäser, 8 lätta stridsvagnar och 1 luftvärnsbatteri. Men argentinarna fortsatte att anfalla dom brittiska fartygen i viken den 23 maj anföll man fregatten HMS Antelope och träffade henne med två bomber men dom exploderade inte. Den 25 man fick Argentina ett välkommet mål då brittiska hangarfartygen dök upp i radarn och Argentina valde sätta in Ètendard plan och på 5 mils avstånd avfyrade man robotar mot hangarfartygen men träffade istället transportfartyget HMS Atlantic Conveyor som fatade eld och sjönk senare. Det var en stor förlust för britterna som hade viktig utrustning ombord som helikoptrar till dom brittiska soldater som landstigit.

Nu fanns det 5000 brittiska soldater på Falklandsöarna och tog sig mot Port Stanley. Argentinska förband försökte stoppa britterna på land men hamrades ner av brittisk artilleri nu var argentinska soldater trötta frusna och saknade underhåll och Argentina försökte en sista gång sänka brittisk hangarfartyg men misslyckades men 8 juni lyckades man sänka ett landstigningsfartyg och döda 48 brittiskasoldater. Den Argentinska generalen på Falklandsöarna tvingades inse att slaget var över och den 14 juni kapitulerade han.

Kriget pågick under 74 dagar och resulterade i 255 döda brittiska soldater och 649 döda argentinska soldater, sjömän och flygare och tre civila lokalbor.

Annons:
[Söderort]
12/4/14, 11:23 AM
#1

Fick Argentina betala någon form av böter efter kriget?

ElLobo
12/4/14, 12:12 PM
#2

#1: Inte vad jag vet.

[Björn.B]
12/4/14, 12:23 PM
#3

USA höll sig lugna för en gångs skull hade det med Vietnamkriget att göra att man inte ville dras in i ny konflikt.

ElLobo
12/4/14, 5:51 PM
#4

USA försökte hålla sig opartiska under kriget, men fick med en del övertalning ställa sig på britternas sida och upplåta utomamerikanska flygbaser, tankplan(?) och underrättelserapporter

starhawk
12/5/14, 8:47 AM
#5

#0: Beträffande Wideawake airfield på Acension så byggde och använde amerikanerna flygfältet under andra världskriget, med britternas medgivande eftersom ön alltså är brittisk. Efter kriget så övergavs flygfältet och stod i stort sett oanvänt när Falklandskriget utbröt så britterna behövde inget "tillstånd" från amerikanerna att aktivera flygfältet, det är numera en RAF-bas

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

[Jimmy.L]
12/5/14, 8:52 AM
#6

#5 Tack då vet jag det.

Annons:
[Söderort]
12/5/14, 2:11 PM
#7

#1 Ok.

Upp till toppen
Annons: