Ransoneringen under första världskriget
Under första världskriget kom den civila befolkningen att utsättas för ransonering och hunger, i Ryssland 1917 var köerna för bröd väldigt långa och folk kunde få köa i timmar.
Foto wikimedia
Att stå i kö för att få sin ranson i Frankrike under kriget blev något av det vanliga vardagen. Staten ransonerade livsmedel, kol och olja till den franska befolkningen. I Storbritannien i slutet av 1916 fick livsmedelshandlarna hälften av den varumängd man tidigare hade innan kriget. Under 1918 ställde ubåtskriget till det än mer för livsmedelsinporten i Storbritannien vilket gav ransonering på en rad produkter.
Vid krigets början litade den tyska befolkningen på att myndigheterna att kriget skulle bli kort. Men efter bara några månader började man känna av kriget, ransoneringskort av bröd infördes. Snart kunde man bara köpa tvål, spannmål, potatis, kött, mjölkprodukter socker med ransoneringskort. När kött blev en bristvara valde folk valrosskött och kokt kråka.
Kokt kråka 🤮
#1 Du säger inte nej till det när du är hungrig.
Under första Världs Kriget var Sveriges export av livsmedel, och levande djur kor, grisar, hästar så stor att vår mat brist blev mycket svår.
Tänk vad pengar och politiskt ställningstagande kan orsaka, man lät sitt eget folk svält.
Kan tänka mig att det gick åt en del ekorar, katter, hundar och råttor under både första och andra kriget.
Hälsningar Gnidde.
#4 Det gjorde det säkert, tror det var krogarna i Stockholm som ville att huvudet skulle vara kvar för att se att dom inte fick katter o liknande under andra världskriget.
Hört den historien med om att man behöll huvudet…
var lag på att huvud och svans skulle vara kvar på slaktkroppen så man skulle se så det var kanin och inte katt i spanien iaf kan ju haft nått liknande här
#7 Det är mycket möjligt.
Matbristen under första Kriget här i Sverige är en politisk skandal, den gjordes värre på grund av inkompetens och girighet samt politiskt ställningstagande av penning starka krafter.
Under andra Kriget var situationen "under kontroll" på grund av att man snabbt insåg att det inte fick bli som under första kriget.
Det var ju så kallade "brödkravaller" i Göteborg ,tror det var 1917.
Husmödrar som köade för bröd, gjorde helt enkelt uppror och plundrade ett par stora bagerier. OBS! ingen "pöbel" utan helt vanliga hederliga kvinnor.
Matbristen i under första kriget är en svart historia, som man har tigit ihjäl.
Med tanke på hur man säljer ut försvaret nu skulle något liknande kunna uppstå idag?
Svårt att gissa sig till sådant.
Det fanns krafter i Sverige på den tiden som tyckte att det var bättre att sälja maten till Tyskland och känna pengar på den , att det egna folket svalt brydde man sig inte om.