Annons:
Etikettvapen-minor-och-robotsystem
Läst 3691 ggr
[julatopp7018]
2/13/13, 4:09 PM

FIM-92 Stinger

Stinger kom att användas första gången i stid under Falklandskriget, det var det 22:a SAS regementet som sköt ner ett argentinskt Pucara attackplan med en FIM-92A.

Bildtext…

Foto commons.wikimedia

Stinger har även används mot sovjetiska helikoptrar och flygplan av afghanska grillan, men även av Contras i Nicaragua och UNITA-grillan i Angola.

Roboten väger 15,7 kg och kan bäras med av specialförband långa sträckor tillskilnad från andra robotsystem. Skytten hör ljudsingnal när den infraröda sökaren låser mot fiendens flygplan. Roboten har en tvåstegmotor och det första steget är när den lämnar röret på så sett skadas inte skytten av eldflamman. Efter den lämnat röret tänds den andra motorn och armeringen aktiveras. Stinger har ett system om den skulle missa sitt mål så aktiveras en självdestruktion så man inte skulle träffa eget flyg.

Stinger har modifierats flera gånger och den nyare varianten påverkas inte av IR-facklor som flyg släpper för att lura IR-sökaren. Stinger har även försätts med tredje generationens bildförstärkare så skytten kan skjuta i mörker. Vapnet används världen över och är tillverkad i USA.

  • Robotens vikt 10,1 kg

  • Effektiv räckvidd ca 4,5 km

  • Hastighet Mach 2,2

Annons:
[Björn.B]
2/13/13, 7:29 PM
#1

Finns den kvar, trodde den var skrotad för länge sen?

[julatopp7018]
2/14/13, 2:31 PM
#2

Modifierad så funkar den väldigt bra, så varför skrota ett system som funkar.

[Jimmy.L]
2/15/13, 8:52 AM
#3

Finns väl få system i samma viktklass?

Upp till toppen
Annons: