Annons:
Etikettstridsvagnar-pansarfordon
Läst 4009 ggr
[Jimmy.L]
10/5/12, 3:37 PM

Panzer 68

Panzer 68 var en schweizisk stridsvagn utvecklad av "Eidgenössische Konstruktionswerkstätte Thun "i slutet av 1960-talet.

Foto: Wikipedia

Panzer 68 var baserad på Panzer 61 vars utvecklingen går tillbaka till 1951.  Utvecklingen inleddes omedelbart efter det framgångsrika införandet av Panzer 61. Förbättringar bestod av bredare larver, stabiliserad kanon, och införandet av en andra kulspruta.

År 1968, därav namnet, beslöt den schweiziska parlamentet att köpa 170 fordon. Under åren mellan 1978 och 1983, följde en tredje och fjärde serier. De sista två partier kallades antingen AA3 och AA4 eller Panzer 68/75. Den viktigaste förändringen var införandet av en större torn.

Under sommaren 1979 publicerades en artikel om bristerna i Panzer 68 som ledde till en skandal. En expertgrupp som fick i uppdrag att utarbeta en rapport i denna fråga listade dussintals tekniska problem. Bland annat var NBC-skydd otillräckliga det gjorde att besättningen tvingadesatt bära skyddsmasker i sina stridsvagnar. Vilket avsevärt minskar besättningens prestanda. Experterna fann också att växellådan inte tillåter växling i backen medan fordonet rörde sig, besättningen fick stoppa vagnen innan backning. För att göra saker ännu värre, tenderade radioapparater som används i stridsvagnen att störa tornet styrsystemet  vilket leder till okontrollerade torn rörelser när radion användes vid full effekt.

Annons:
[Björn.B]
10/5/12, 5:39 PM
#1

Väldigt mycket strul med den stridsvagnen kan inte ha varit trevligt för besättningen…Rynkar på näsan

Upp till toppen
Annons: