Kustartilleriet

Älvsborgs fästning

2012-09-27 09:57 #0 av: Jimmy.L

Älvsborgs fästning, med dess främsta anläggning Oscar II:s fort, är ett numera nerlagt svensk befästning beläget i Älvsborgs församling i Göteborg, vid Göta älvs mynning. Beslutet om att bygga Oscar II:s fort i Västerberget nära Käringberget i Göteborg togs 1899, och började med att Oscar II sköt det första sprängskottet den 24 augusti 1899. Namnet Älvsborgs fästning gavs åt befästningarna den 27 april 1904. Anläggningen ansågs vara stridsdugligt mellan 1907, då den togs i bruk, fram till 1955. Fortet togs helt ur bruk på 1970-talet.

Vy över Älvsborgs fästning och dess kustartilleripjäser från gästhamnen i Långedrag.

Fortet är insprängt i urberget, omfattar utrymmen för 300 man och består av flera hundra meter gångar med expeditioner, logement, mässar och förråd.Fortet är omgivet av en fortgrav med två kontereskarpgallerier. Beväpningen bestod av två 24 cm kanon M/0  i självsänkande lavettage, två 15,2 cm kanon M/03B i pansartorn, fyra 57 mm kanoner i pansarkupol samt ett antal kaponjärkanoner. År 1940 flyttades 24 cm kanonerna till Batteri Torslanda på Hisingen och 15 cm pjäserna flyttades ut till Styrsö i skärgården. De tyngre pjäserna har flyttats tillbaka och ställts upp på sina ursprungliga platser. Kanonerna med 24 centimeters kaliber stod i öppna brunnar på självsänkande lavetter, det vill säga pjäsen "tittade upp" över kanten när den sköt och när skottet hade gått sjönk den ner under kanten, för att laddas. Befolkningen i Långedrag fick öppna fönstren för att inte rutorna skulle gå sönder när man sköt.

Försvarsanläggningen bestod inte bara av Oscar Il:s fort. Från början fanns det även ett mindre batteri på Stockholmsskär under ett bergsskydd, men också mineringar, exempelvis från fortet ut till Nya Älvsborg. Det fanns även försänkningar eller "stengärdsgårdar" som den mellan Stockholmsskär och Aspholmama. Utanför fortet ligger forthamnen och Götiska batteriet. Dessa har ingen förbindelse med fortet, utan hade som främsta uppgift att skydda mineringarna och huvudanläggningen uppe på berget.

Statens fastighetsverk förvaltar fortet och planer finns på att återställa det i sådant skick att det kan visas för allmänheten.

Det finns indikationer på att cirka 50 kilo fotonegativ ska ha lämnats över till krigsarkivet 1955. Man tror att de kan ha rört sig om fotodokumentation av fästningen genom historien men av detta har inget gått att spåra.

Källa: wikipedia

Sajtvärd för militärhistoria ifokusmoped ifokus, Sport iFokus

No stress cabo verde

13 dagar kvar till kryssning , 62 dagar kvar till kryssning!

Anmäl
2012-09-27 18:14 #1 av: Björn.B

Anläggningen är väldigt stor..Kul att den ändå får stå kvar...

Skärgårdskocken.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.