Annons:
Etikettmarinen
Läst 13014 ggr
[Jimmy.L]
7/24/12, 6:05 PM

HMS Sverige

Sverigeklassen var en klass av pansarskepp som tillförde den svenska marinen. Klassen bestod av tre fartyg, HMS Sverige, HMS Drottning Victoria och HMS Gustav V. Det första fartyget i klassen, HMS Sverige, finansierades med pengar från en nationell insamling och levererades 1917, medan de övriga två finansierades med statliga medel och levererades år 1921 respektive 1922.

Foto: Wikimedia

Fartygen i klassen var de största och tyngst bestyckade pansarskepp som funnits i den svenska marinen. Huvudbestyckningen bestod av två kanontorn med dubbla 28 cm kanoner, och sekundärbestyckningen av åtta 15,2 cm kanoner. Under mellankrigstiden genomfördes flera ombyggnationer av fartygen, och under andra världskriget utgjorde de ryggraden i den svenska flottan.

Då frågan om ett nytt pansarskepp togs upp i början av 1900-talet var HMS Oscar II det modernaste och starkaste av de svenska pansarskeppen. Med anledning av den Svensk-norska unionens upplösning år 1905 ändrades läget väsentligt, då man inte längre kunde räkna med Norge som allierad, utan rentav måste vara beredd på att landet kunde bli en fiende. Man behövde därför fartyg med en större sjöduglighet än tidigare för att kunna operera längre ut på västerhavet. Detta krav kom sedermera att ha mindre inverkan på beslutet, men man behövde trots allt större och kraftigare fartyg för att kunna stå emot Ryssland, som ansågs vara Sveriges huvudfiende.

Källa och läs mer på Wikimedia

Skeppets 28cm kanoner måste ha varit en mäktig syn och upplevelse.

Annons:
denstore
7/24/12, 8:01 PM
#1

Jag önskar att det hade funnits en vettig 1/350-modell av de här fartygen.

[Björn.B]
7/24/12, 8:02 PM
#2

Vilka fartyg det fanns förr till skillnad från dagens plutte fartyg. #1 Finns det modeller av dessa fartyg idag?

[Jimmy.L]
7/24/12, 8:09 PM
#3

#2 ElLobo Är ju duktig på sådanna frågor du får höra med han eller om denstore vet något.

ElLobo
7/24/12, 9:13 PM
#4

#2: Jag gör som oftast och hänvisar till Wikipedia. Glad Där finns (förmodligen) kompletta listor.

Länkar:

Wikipedia sv

Wikipedia en

Hur det är med modeller kan jag inte svara på, då jag inte bygger fartyg, men fartygsbyggare finns det gott om på Modellbygge.

denstore
7/25/12, 1:16 AM
#5

Det enda jag tror finns i modell av de här fartygen är en pappersmodell. Har funderat på att köpa den som bas för ett scratchbygge, men det är nog för jobbigt.

Upp till toppen
Annons: